Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Aanvallen verschillen van persoon tot persoon. De een valt en gaat schokken met armen en benen. De ander voelt vreemde tintelingen, hoort vreemde geluiden of staart een korte periode alleen maar voor zich uit.
Dat komt omdat er vele verschillende oorzaken zijn voor epilepsie. Die oorzaken bepalen de soort aanvallen, de hoeveelheid aanvallen en de prognose. Een aantal vormen van epilepsie is leeftijdsgebonden. Dat wil zeggen dat de aanvallen in een bepaalde leeftijdsperiode voorkomen en met het ouder worden kunnen verdwijnen. Veel vormen van epilepsie worden echter veroorzaakt door aanleg, een hersenziekte of een hersenbeschadiging. Die aanvallen verdwijnen zelden spontaan.
Er is pas sprake van epilepsie als u meerdere epileptische aanvallen binnen één jaar heeft gehad. Als u één aanval heeft gehad, hoeft dat nog niet te betekenen dat u epilepsie heeft. De aanval kan bijvoorbeeld door bepaalde omstandigheden zijn uitgelokt. De kans op een volgende aanval is dan betrekkelijk klein. Het kan ook zijn dat de aanval het gevolg is van een andere aandoening. Pas als de diagnose ‘epilepsie’ is gesteld, kan gekeken worden naar de behandeling. De meest gangbare manier om epilepsie te behandelen, is met medicijnen.