Waarom een GSA?
Als je geen lesbo’s, homo’s of bi’s kent op je school dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Ongeveer 1 op de 10 mensen is namelijk lesbo, homo, bi, transgender of in dubio. Ook op jouw school!
Vooroordelen
Door alle vooroordelen die er vaak hangen rond homoseksualiteit kan het moeilijk zijn om uit de kast te komen als lesbo, homo of bi. Zeker als er bij jou op school op een negatieve manier over het onderwerp wordt gepraat. Dat moedigt niemand aan om eerlijk te zijn hierover. Wie heeft er namelijk zin in om uit de groep te worden gegooid, uitgescholden te worden of het mikpunt van flauwe grappen te worden?
Net doen alsof je hetero bent
50 procent van alle leerlingen in Nederland zeggen dan ook dat het bij hen op school vrijwel onmogelijk is om uit de kast te komen. Dat betekent dus dat als je lesbo, homo of bi bent, je net moet doen alsof je hetero bent. Dat is natuurlijk absurd. Niemand in Nederland is verplicht om hetero te zijn!
Het leven wordt tegelijkertijd ook heel ingewikkeld mocht je als jongen verliefd raken op een andere jongen of als meisje op een ander meisje en je moet dit geheim houden. Kun je je voorstellen dat je van je omgeving niet verliefd mag zijn op de persoon waar je verliefd op bent? Hoe belachelijk is dat?
Iedereen is anders
Een GSA is dus belangrijk. Om te laten zien dat je opkomt voor lesbo’s, homo’s en bi’s. Iedereen is nu eenmaal anders en iedereen houdt van andere dingen, dat is een feit.
Iemand anders in zijn waarde laten is dus belangrijk. Jouw GSA kan ervoor zorgen dat dit gedachtegoed door jouw school verspreid wordt. Het kan van levensbelang zijn voor die lesbo, homo of bi die niet zichzelf mag zijn.
Onderzoek toont aan dat als lesbo’s, homo’s, bi’s en in dubio’s zich relaxt voelen, de rest van de school automatisch ook een stuk relaxter wordt. Iedereen heeft dus voordeel bij een GSA.
Dus richt een GSA op en zorg ervoor dat de sfeer bij jou op school verbeterd zodat iedereen zichzelf kan zijn