Volgens de opvattingen van de Boeddhisten is karma niet een wet van predestinatie,waar sommige westerlingen bang voor zijn.Integendeel, het is eerder een pleidooi voor de vrije wil.De wet van karma schrijft ons niet voor hoe we moeten handelen.
Het is een rechtvaardige wet die alleen van ons vraagt dat we van onze fouten leren.Wanneer we “slecht” karma creëren door uit zelfzucht te handelen, anderen te benadelen,de harmonie van het universum verstoren(daden die door sommige “zonde” worden genoemd)worden we niet door het universum veroordeeld.De wetten van het universum zorgen ervoor dat de disharmonie vanzelf naar ons word terug gekaatst, waardoor we opnieuw een kans krijgen om op de juiste manier te reageren. We creëren positief karma wanneer we bewust en in harmonie met de samenhang van alle dingen handelen (m.a.w; met liefde en mededogen).Wat karma ons duidelijk wil maken, is dat we voor onze daden verantwoordelijk zijn. Reïncarnatie en de wet van karma geven een verklaring voor de paradox waarop we hier in het westen nog geen antwoord op hebben;
DE ZIN VAN HET LIJDEN!
Dit is de betekenis van lijden; Alle problemen die je in het leven het hoofd moet bieden,alle beproevingen en ellende, alle nachtmerries en alles wat je op moet geven, worden door de meeste mensen nog steeds als een straf van God gezien, als iets negatiefs.
Maar als je maar wist dat niets, maar dan ook niets wat op je pad komt negatief is! Alle beproevingen,alle ellende, het grootste verlies dat je ooit ervaart, dingen waarvan je denkt;”Als ik dat van tevoren had geweten,had ik dat nooit kunnen doorstaan”….zijn geschenken aan jou. Alle ontberingen zijn een mogelijkheid die jou geboden wordt, een mogelijkheid om te groeien. Groeien is het enige doel van het bestaan op deze planeet Aarde.Je zult niet groeien als je in een prachtige bloementuin zit en iemand brengt je verrukkelijk voedsel op een zilver dienblad.Maar je zult groeien als je ziek bent,als je pijn hebt,als je verlies hebt ervaren en evengoed niet je hoofd in het zand steekt, maar de pijn ervaart en leert accepteren, niet als een vloek of een straf, maar als een geschenk aan jou met een zeer zeer bijzondere bedoeling.